Prima pagină > arta > Tezaurul “Closca cu puii de aur “

Tezaurul “Closca cu puii de aur “

„„„Fascinantul tezaur a fost descoperit  la 5 km departare de locul de unde am scris eu acest articol.Pietroasa Mica,un sat cocotat pe culmile dealului Istrita este un loc cu o istorie bogata.Aici,in anul 1837,Ion Lemnaru si Stan Avram au sapat pentru a incarca piatra necesara constructiei noii cladiri a Seminarului din Buzau.La un moment dat,dupa ce au scos mai multe lespezi,au zarit intr-o alveola in piatra 22 piese ce cantareau cateva zeci de kg de aur.Timp de un an,tezaurul a fost ascuns de cei doi tarani in podul casei.In anul 1838 ploile au facut pagube importante in zona Buzaului si apele au maturat chiar si celebrul pod construit de Kiseleff.Pentru reconstruirea podului apare in sat Anastase Tarba Verusi,antreprenorul.


Acesta afla de existenta tezaurului si ii conving pe cei doi sa ii dea o piesa din tezaur cu pretextul de a o duce unui giuvaergiu pentru a stabili cu exactitate metalul din care este confectionata si valoarea acesteia (cei doi-Ion Lemnaru si Stan Avram credeau ca obiectele erau din arama.Se spune ca unul dintre ei chiar a dat unui caldarar tigan o bucata ca sa ii starpeasca o tigaie).La scurt timp,Verusi ii convinge pe descoperitori sa-si vanda intregul tezaur.Fiindca tezaurul era destul de voluminos,nevrand sa atraga in niciun fel atentia asupra sa,aventurierul balcanic a incercat sa-l “marunteasca”.


`

„„`La cateva luni,autoritatile buzoiene au inceput investigatiile in forta.Ii aresteaza pe toti cei implicati iar in timpul cercetarilor descoperitorii mor in conditii misterioase.

„„„Salvarea tezaurului se datoreaza unor patru mari personalitati:Mihalache Ghica,Petrache Poenaru,Ion Nestor si Alexandru Odobescu.In 1842 “Closca cu puii de aur” este depusa la Muzeul “Sf.Sava” din Bucuresti.In 1867 tezaurul este expus la “Senth Kensingthon Museum” din Londra,iar in 1872 la Expozitia Internationala de la Viena.In 1875,Tezaurul este furat din sala de expozitie amenajata in localul Academiei Romane.


„„`Pe marginea apartenentei,a provenientei si a destinatiei tezaurului s-au efectuat numeroase studii atat de catre specialisti romani,cat si straini.O prima varianta,cea inaintata de Alexandru Odobescu este aceea ca piesele provin de la un popor germanic,foarte probabil de la gotii care au locuit in Dacia.O alta varianta este ca piesele au fost confectionate la noi,chiar pe teritoriul judetului Buzau.A treia varianta ar fi,se pare,ca tezaurul a fost lucrat in ateliere nord pontice.


„„„O scurta descriere a tezaurului a fost facuta in “Enciclopedia civilizatiei romane” care prezinta doar doua piese oinohoea si patera…citez:”Prima e decorata pe corp cu strigilii,iar pe picior si pe gat cu frunze de acant stilizate,lucrate in incizii de lunii si puncte.Patera,cu lat registru antropomorf,reprezinta scenele unui cult cu mistere avand ca obiect probabil,pe Dea Mater si Sabasios.Statueta din centru o reprezinta pe Zeita Mama sezand.Influente artistice ale stilurilor Gandhara,partic si Sassanid.Datarea celor doua piese este in d oua jumatate a secolului IV.Ipostazele lui Iulianus Apostata din Serapis si a Elenei din Isis de pe “Marea camee a Romaniei”leaga patera de reactivarea paganismului sub Iulian,ambele monumente fiind probabil produse la Antiohia”.


„„„`In prezent,tezaurul “Closca cu puii de aur”este expus in sala Tezaurelor de la Muzeul National de Istorie a Romaniei din Bucuresti.El numara numai 12 piese cu o greutate de aproape 20 kg aur:o fibula mare in forma de vulture,o fibula mica,doua fibule mijlocii,o tava,o cana-oenoche,o patera,doua cosulete poligonale,doua coloane si un colan cu balama.

„„„Ce parere aveti despre “risipirea”tezaurului prin alte tari?Este o pierdere pentru Romania?

„„„O sa inchei cu un mare regret si prin a spune ca este pacat de o tara care are o sansa se se impuna in Europa insa datorita unor “idiotii europeni” va trebui sa fim in continuare cersetorii,curvele si hotii Europei.Mai rau este ca acei oameni care vor incerca sa duca tara pe un drum bun nu se vor plimba pe strazi si nu vor merge la stadion cu copiii sau nepotii…va fi prea periculos pentru ei ! In fine…despre acest subiect vom discuta altadata…

„„„Daca exista personae care doresc sa afle mai multe informatii despre acest Tezaur ma puteti contacta pe adresa de mail publicata pe pagina de contact.

Bibliografie : „Un tezaur la poalele Istritei / Pietroasele” – monografie

Bancul zilei : Care este asemanarea dintre Romania si Japonia?

-Amandoua tarile au trenuri suspendate.
Romania si Grecia?
-Amandoua au fost republici „elene”
Romania si Belgia?
-Ambele tari sunt „flamande”

Reclame
Categorii:arta
 1. Septembrie 5, 2010 la 00:42

  nu stiam nimic despre closca cu puii de aur dar ma bucur k am aflat cam tot ce se putea depsre ea in postul tau 😀 o sa-ti citesc in continuare posturile sa ma anunti knd mai scrii, de obicei nu-mi place sa citesc dar, posturile tale le citesc cu placere :>

 2. Irina
  Septembrie 6, 2010 la 19:33

  Eheee :>:> puii:>:D Frumos!:)

 3. Septembrie 9, 2010 la 01:11

  Chiar am citit cu mare interes ce ai scris despre acest tezaur. Nu eram prea informata despre ce comoara s-a gasit pe unde am copilarit. 😀

 4. Septembrie 10, 2010 la 18:05

  Chiar este foarte frumoasa istoria despre Tezaurul “Closca cu puii de aur “…

 5. george
  Octombrie 3, 2012 la 22:36

  intreg tezaurul romanesc a continut 91 tone aur si a fost furat de rusi in 1917 inpreuna cu tablouri de valoare si alte obiecte de valoare ce tin de trecutul lsi cultura daciei bine ar fi ca autoritatile sa lupte in continuare pentru restituirea acestuia tinand cont de faptu ca rusii sau angjat printrun acord european ca o vor face

  george

 6. Virginia
  August 29, 2013 la 01:06

  Hi,
  Cind eram mica eu am vazut acest Tezaur si m-a impresionat foarte mult. Apoi, mai tirziu s-a spus ca tezaurul a disparut. Regret aceasta pierdere dar imi pare bine ca mai sint citeva piese din el. Multumesc foarte mult pentru aceasta informatie si articolul tau. Virginia

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: